Full Answer Type Question Health Education Class 10 Unit 1


In this note, I included the answers to all type of questions from three separate chapters of Unit 1
MBOSE Tura    |   Answer types question Unit 1 Health Education for SSLC students


------------------------------------------------------

CHAPTER 1 HOW MATURE ARE YOU

----------------------------------------------------

Very Short Answer Type Questions.

Q1. Growth and development are 
(a)Necessary for adolescents              
(b) Lifelong process      
(c) Physical phenomenon  
(d) Complementary to one another.

Q2. Maturity is defined as
(a) Growing mature in all processes of life    
(b) An abstract idea of growth    
(c) Indicative of those levels of achievement which show how one is ready for adult experiences, privileges, and responsibilities
(d) Growth in the physical, mental, social and emotional faculties of men and women to an utmost level where no further growth is possible.   

Q3. Your intellectual maturity is very much related to your
(a) Physical maturity               
(b) Emotional maturity
(c) Social maturity                    
(d) All of the above

Q4. Striking changes take place in the body during
(a) Infancy                                
(b) Childhood
(c) Adolescence                       
(d) Adulthood

Q5. Good health is the asset to one’s total ___________     [Personality]

Answer the following questions in one word or one sentence each.


Q1. Which area is a very difficult area of growth?
Ans. Social maturity

Q2. Which maturity will help to maintain an equilibrium in your present as well as your future life?
Ans. All round maturity.

Q3. What is the early stage of adolescence known as?
Ans. Puberty or pubertal period.

Q4. Which maturity makes you a socially acceptable person?
Ans. Emotional maturity.

Q5. During which stage of growth, striking changes take place in the human body?
Ans. Striking changes take place in the human body during the period of adolescence.

Q6. Which maturity will help you have an attractive and charming personality?
Ans. Emotional maturity.

Short answer type questions. Each question carries Two Marks


Q1. Mention two important aspects of chronological maturity.
Ans. The two aspects of chronological maturity are -
         (i) Chronological maturity is always positive as age is a positive integer.
         (ii) Chronological maturity can neither be sped up nor slowed down.

Q2. What do you understand by physical maturity? (2 or 3 or maybe 5 marks)
Ans. Physical maturity refers to a condition in which a person stopped increasing his height and his body has started the filling up. All his glands and body parts are well functioning like those of the adults. A physically matured person is strong enough to perform tasks that adults do normally.

The attainment of physical maturity is the combining responsibility of the various factors which include proper nutrition, physical exercises and good health.

Q3. Why is chronological maturity important?
Ans. Chronological maturity is important for us to avail various services which can be obtained only after reaching a certain age such as - Getting the right to vote, inheriting property, obtaining a driver license and opening a saving bank account in the post office.

Q4. What do you understand by the term maturity?
Ans. Maturity is an indication of one's readiness to share adult experiences, privileges and responsibilities.

Q5. What does human development include?
Ans. Human development includes physical growth, intellectual advancement, emotional and social maturity.

Q6. What do you understand by the term adolescence?
Ans. Adolescence is a period of transition from childhood to adulthood. During adolescence, striking changes take place in the body of a boy or a girl. An adolescent shows great progress in his intellectual capacity, logical thinking, mathematical skills, social behavior, and emotions. It is a period in which an individual prepare himself/ herself for both marriage and a career.


Short answer type questions. Each question carries Three Marks


Q1. What is maturity? Explain briefly the meaning and importance of physical and social maturity.
Ans. Maturity is an indication of one's readiness to share adult experiences, privileges and responsibilities.

Physical maturity refers to the condition in which a person has obtained his full height, weight, and strength. A physically matured person has an ability and capacity to perform a task that adults do normally.

Social maturity is an ability to get along with people. It is a very difficult area of growth. It is neither predictable nor regular. The success, popularity, and satisfaction depend to a great extent on how we get along with people around us.

Q2. In what aspects chronological maturity important for an individual?
Ans. Chronological maturity refers to an age in years, mont and days. Chronological maturity is important for us to avail various services which can be obtained only after reaching a certain age such as -
(i) Getting the right to vote
(ii) Inheriting property
(iii) Obtaining a driver license and
(iv) Opening a saving bank account in the post office.

Q3. Define the term growth.
Ans. Growth refers to a continuous and orderly quantitative change. In the human being, it means much more than growing taller and stronger. Growth is controlled by genes, endocrine secretion, food, exercise, rest, relaxation and sleep. Every person grows in his own pace and in his own uniques way.

Long answer type questions. Each question carries Ten Marks


Q1. What is intellectual maturity? How will you know that a person is intellectually matured? (2+8=10)
Ans. Intellectual maturity refers to the level of being independent in the decision making and the choice of action in real life situations based, on personal experiences, reasonability of possible effects and on generally acceptable behaviors.

It is difficult to measure intellectual maturity as there is no common agreement as to what it involves. However, the following qualities may be used to asses if the person is intellectually matured:-
1. A person who is intellectually matured can handle and understand the language of words, figures, and sign or symbols in accordance with his culture.
2. He can take his own decisions and does not wait for advice or prompting from others. The more he independently takes a decision the more mature intellectually he is supposed to grow.
3. He can look at his problems impartially, objectively and in its right perspectives.
4. He accepts the mistake that he makes.
5. He does not make a hasty judgment as, people generally feel that judgment cannot be made hastily, as it involves mental exercise in weighing all the relevant facts before making any final choice of action. 
6. He reserve his judgment until he weights the pros and cons and the relevant facts of the problem; what actually involves and what needs to be done.


Q2. What is maturity? In what manner can we measure intellectual maturity?  (2+8=10)
Ans.  Same answer as above


----------------------------------------------------

CHAPTER II: 

YOU AND YOUR FAMILY  | EXPECTATION FROM PARENTS

----------------------------------------------------

Fill in the blank: (1 mark)
Q1. The traditional family atmosphere allows very little ____ to boys and none to girls

Short answer type questions: Each question carries Two Marks


Q1. Mention four expectations of your parents from you.
Answer: Our parents expect us to
(i) Have polite manners
(ii) Be well groomed
(iii) Be respectful to parents and elders and
(iv) Be regular in school and do well in studies.


-------------------------------------------------

CHAPTER III   |    MARRIAGE AND FAMILY LIFE    |   GROOM AND BRIDE SELECTION AND HAPPY MARRIAGE

-----------------------------------------------

Tick the right choice. (Each question carries One Mark)


Q1. The benefits of the joint family  ____
(a) Economic help,                                                 (b) Refuge in many crises
(c) The proper upbringing of children                (d) All of the above

Q2. Two persons who marry cannot have exactly similar traits. This is related to ___
(a) Adaptability                                                      (b) Cooperation
(c) Compatibility                                                    (d) Common interest

Short answer type questions: (Each question carries Two Marks)


Q1. Mention any three qualities in the choice of the groom by the parents of a girl.
Ans. Three qualities that the parents of a girl want on the prospective groom are –
a. The groom is well educated.
b. He belongs to a good family.
c. He comes from the same religious backgrounds.

Q2. Mention any three qualities in the choice of a bride by the parents of a boy.
Ans. Three qualities that the parents of a boy want on the prospective bride are –
a. The bride has good has pleasing manners.
b. She is smart looking and well dressed and,
c. She comes from the same religious backgrounds.

Q3. What is adaptability?
Ans. Adaptability is the capacity or the ability of a person to adjust himself to a changed environment such as changing his roles, his attitudes, and his behavior to those of the  other persons or to a new and modified situations.

Q4. Define compatibility.
Ans. Compatibility is the state of being compatible such that two or more things have similar traits that make them able to exist or work together in combination without problems or conflict. 

Long answer type questions. (Each question carries Ten Marks)


Q1. Explain any five requisites for making married life happy.
Ans. A successful marriage is necessarily a happy marriage. Following are requisites which can essentially make married life happy and meaningful.

1. Loving and being love
Husband and wife should have a loving attitude towards each other. When love fails marriage is bound to fail too. Love can be expressed physically in the form of hugs caresses, kisses and also in a thousand other thoughtful ways.

2. Emotional Interdependence
Emotional interdependence shared between the couples gives them a sense of self-reliance. This makes marriage satisfying to everybody in the family.

3. Compatibility
Two persons who marry cannot have exactly similar traits. Individual differences will always be there; the couple must accept and live with their differences.

4. Common interest
Having shared common interest between husband and wife strengthen the marriage ties.

5. Domesticity
The couple who wants to spend all the available time at home may be happier than those who escape from the responsibilities of home.

6. Adaptability
A young man and a woman who were bonded in marriage cannot have their individual freeways. Both have to go along with one another.


________________________________
Help us to serve you better
 by a like, share or follow us in Facebook. You can hit the subscribe button at the top above to get latest notes directly in your personal email account.

Comments

Popular posts from this blog

Why is terrace farming done in hilly regions?

Health education 'how mature are you'? unit 1 class 10 - mbose syllabus